top of page

Over de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavaliertjes zijn met hun mooie grote ogen en vrolijke karakter een charmante verschijning. De Cavalier King Charles Spaniël is een vrolijk, slim, sportief, aanhankelijk en tikje eigenwijs gezelschapsmaatje. Daarnaast voelen nog veel Cavaliertjes de jachtpassie van hun voorouders. Het ‘voor komen’ kan dan nog wel eens in ijskast komen te staan. Maar door hun ‘onschuldige’ smoeltje ben je snel geneigd om mee te bewegen en dus toe te geven aan hun passie. Het zachte karakter met de nodige eigenwijsheid vereist een consequentie en zachte opvoeding. De Cavalier King Charles Spaniël gaat graag mee op stap; het is een gezelschapsdier met een hart van goud voor klein en groot. 

 

Irma's Cheerful Beauties - Fokker Cavalier King Charles Spaniël

 

GL en meiden.JPG
Livana.JPG
Giavanna .JPG

De verzorging van de Cavalier King Charles Spaniël

Door de lange, zachte vacht is het belangrijk dat je de Cavalier regelmatig borstelt. Controleer hierbij goed op klitvorming bij de oren, de oksels hals en staart. Ook de voetjes moeten regelmatig gecontroleerd worden. De lange haren bij de tenen moeten bijgeknipt worden zodat er geen vuil tussen blijft zitten. Controleer dan ook gelijk de nagels, en knip deze als ze niet voldoende afslijten.

De prachtige ogen van een Cavalier vragen om een goede verzorging. Schoonmaken kan met een speciaal hiervoor bedoelde vloeistof. Zelf gebruik ik een wattenschijfje met rozenwater of kammillethee. Wat betreft de oren? Ook hier geldt dat deze regelmatig nagekeken moeten worden. Is er veel oorsmeer dan kun je dit schoonmaken met een schoon katoenen doekje gedrenkt in daarvoor bedoelde vloeistof, gebruik nooit een wattenstaafje! Uiteraard willen we het gebit van onze geliefde Cavalier in goede conditie houden. Hiervoor zijn verschillende soorten tandenreinigers en tandpasta op de markt.

Als je de pup van kleins af aan went aan het borstelen, poetsen van de tandjes, nakijken van ogen, voetjes en oren zal hij/zij de verzorging als prettig ervaren. In het bijzonder als je er een samenspel van maakt; even aandacht voor elkaar waarbij ze een massage als zeer prettig ervaren.

Tess kammen.jpg

Uiterlijk

Qua uiterlijk heeft de Cavalier King Charles Spaniël een lichaam dat goed in proportie is. De schedel is bijna vlak tussen de oren, het gezicht is goed opgevuld onder de ogen, de snuit versmald maar mag niet spits zijn. Lengte van de voorsnuit is ongeveer 3,8 cm. Ze hebben een zwarte neusspiegel met goed ontwikkelde neusgaten, zonder vleeskleurige aftekening.

Ogen:

Donker, groot en rond, maar niet puilend; goed uiteen geplaatst.
Oren:
Lang en hoog aangezet, met overvloedig behang.
Gebit:
Sterke kaken, met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z.: dat de boventanden sluitend over de ondertanden staan en recht in de kaken geplaatst zijn.
Hals:
Middelmatige lengte en licht gebogen.
Voorhand:
Middelmatige borstkas, goed teug liggende schouders; rechte benen van middelmatig bot.
Lichaam:
Korte lendenen met goede ribwelving. Horizontale rug belijning.
Achterhand:
Benen van middelmatig zwaar bot; goed gehoekt in het kniegewricht. Geen neiging tot koehakkigheid of sikkelhakken.
Voeten:
Compact, met stevige voetkussens, van goede beharing voorzien.
Staart:
De lengte van de staart in harmonie met het lichaam, goed aangezet. Vrij en blij gedragen, maar nooit ver boven de rug belijning.
Gangwerk/beweging:
Vrij lopend en elegant in beweging met veel stuwing vanuit de achterhand. De benen van voor en achter gezien parallel bewegend.
Vacht:
Lang, zijdeachtig en zonder krullen. Een lichte golving is toegestaan. Overvloedig bevederd. In het geheel vrij van trimmen.
Kleur:
De erkende kleuren zijn:

  • Black & Tan: ravenzwart met "tan" aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart. Het "tan" behoort helder te zijn. Witte aftekening is ongewenst.

  • Ruby: geheel diep rood gekleurd. Witte aftekening is ongewenst.

  • Blenheim: Diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkelijk op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de zeer gewaardeerde ruitvormige vlek of "spot" (een uniek raskenmerk).

  • Tricolour: zwart en wit goed verdeeld en gebroken, met "tan" aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren ,onder de staart en eventueel aan de binnenkant van de benen.

Maat:
Gewicht: van 5,4 tot 8,0 kg. Een kleine, goed in verhouding zijnde hond binnen de gestelde grenzen is wenselijk.
Fouten:
Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden gezien en de zwaarte, waarmee de fout aangerekend wordt, moet in verhouding staan tot zijn ernst.

Opmerking:

Reuen moeten twee volledig ingedaalde, duidelijk normale testikels in het scrotum hebben.

bottom of page